Als je achteraf wat stopcontacten in je huis wilt inbouwen, moet je er de juiste gaten voor boren. In plaats van een gespecialiseerd bedrijf in te huren voor dit werk, kun je het ook zelf doen. Je moet echter wel de volgende handigheidjes in acht nemen.
Welke boormachine heb ik nodig om stopcontacten te boren?
Om een stopcontact in een muur te plaatsen, heb je een rond gat nodig. Je kunt dit gat maken met speciale boren die een zogenaamde stalen of diamanten rand hebben. Deze laatste noemt met diamantboren.
Dit zijn speciale boortjes die dezelfde afmetingen hebben als de verzonken doos van een contactdoos. Bovendien zijn ze aan het bovenuiteinde voorzien van tanden, waarmee de boor als het ware door het betreffende materiaal bijt. Als je baksteen of beton wilt bewerken, is een gediamanteerde rand aan te bevelen, terwijl een metalen rand aan te bevelen is voor hout en pleisterwerk.
Machinekracht
Om een fatsoenlijk stopcontact gat te boren heb je een boormachine nodig met een vermogen van minstens 800 watt. Als de muur van heel hard beton is, moet de machine nog meer vermogen hebben. Voor zulk werk moet je een boormachine met 1800 watt gebruiken.
Boordiepte
Het is heel belangrijk dat je vóór het boren de vereiste boordiepte berekent. Bij gemetselde muren is er alleen het risico dat er holtes geraakt worden. De situatie is echter anders als je de zogenaamde stalen wapening op betonnen ondergronden tegenkomt. Want dan is dat ook de maximale boordiepte. In heel dunne wanden kun je in plaats van een standaard mof een model met een zeer geringe inbouwdiepte gebruiken. In dit geval steekt het deksel zo’n vijf tot tien millimeter uit de muur en kan het tenminste gedeeltelijk verzonken gemonteerd worden.
Diameter en afstand van de boorgaten
In de meeste gevallen wordt voor contactdozen een boor met een diameter van 68 millimeter gebruikt. Je kunt deze kopen in elke goed voorziene doe-het-zelf zaak en ook in speciaalzaken. Als er meerdere stopcontacten naast elkaar komen te staan, moet je er een zekere afstand tussen laten. Er zijn modellen die op elkaar aansluiten en ook die met twee tot vier elementen uit de fabriek. Het is belangrijk dat je de inbouwdoos eerst tegen de muur houdt en hem dan zowel horizontaal als verticaal uitlijnt met een waterpas.
Maak dan een markering ongeveer in het midden van elk vakje. Voor het boren is een zogenaamde diamantboor geschikt voor de meeste muren. Plaats nu het stopcontact in het gat met elektricienspleister en lijn het uit. Op deze manier kun je bij het boren zonder al te veel moeite kleine misstappen compenseren.
Stap voor stap instructies
Als je gaten wilt boren voor contactdozen, volg je de onderstaande stappen om een perfect resultaat te krijgen.
Stap 1: Kies de juiste boor
Gebruik voor muren van hout of gipsplaten een boor met een zogenaamde metalen rand. Het is heel belangrijk dat de maat overeenkomt met de fitting. In de meeste gevallen is dat 68 millimeter.
Als je een heel stevige wand wilt doorboren, gebruik je daarvoor een boor met diamanten tanden.
Stap 2: Meet de stopcontacten op en maak markeringen.
Teken met een potlood een kruis op de muur ongeveer in het midden van het stopcontact. Het is heel belangrijk dat je gaten dicht bij de vloer boort, maar pas vanaf 30 centimeter boven de vloer.
Stap 3: Boren en niet kloppen
Draag voor je eigen veiligheid altijd een veiligheidsbril en eventueel ook gehoorbescherming als je met een diamantboormachine werkt.
Hamerboormachines en klopboormachines zijn alleen geschikt voor het boren van stopcontacten als de klopfunctie uitgeschakeld is. Dit komt omdat de boor en de inbusboor alleen op deze manier goed kunnen “snijden”. Zet de machine met lichte druk op de markering en zet hem aan. Verhoog de snelheid en houd hem steeds recht. Als je de gewenste diepte bereikt hebt, neem je de boor weer uit het gat en verwijder je het overgebleven middenstuk als het er niet vanzelf uitvalt.
Als je na het boren merkt dat sommige plekken er niet uitzien zoals gewenst, kun je ze gemakkelijk uitvlakken met een speciale elektrapleister.